dissabte, 27 d’agost del 2011

Censurar la Cultura, prioritat del Govern municipal

Unes setmanes enrere uns amics m'informaven ben feliços que Pot de Plom anava a actuar al nostre poble, Novelda, on ha vingut alguna volta. He de reconèixer que em va sorprendre la notícia, sabent com és Xavi Castillo i sabent qui ens governa a l'Ajuntament. Vaig entrar a la Web de Pot de Plom i, efectivament, ahí estàvem, el 18 de setembre en el Centre Cívic. Aquesta actuació estava organitzada per l'Associació el Rogle de Novelda, funció principal de la qual és promoure el valencià, el català d'aquí, la nostra llengua, la dels nostres pares i avis.


Però l'alegria no va durar molt. Prompte em va arribar notícies al respecte de l'actuació de Pot de Plom. El govern municipal comunica al Rogle que és massa despesa per a l'Ajuntament i que s'estan anul·lant moltes altres actuacions d'altres associacions de Novelda. Tot açò és molt trist, tenir una regidoria de Cultura sense cap funció. Han estat buscant alternatives per resoldre aquest problema. L'Ajuntament, però, no està disposat a col·laborar. Ací podeu llegir una carta en les que fan la seua valoració al respecte:

EL PP NEGA AL ROGLE EL CENTRE CÍVIC PER A UNA ACTUACIÓ DE TEATRE

Antecedents

L'actual corporació suspén tots els actes culturals a Novelda com una iniciativa de dur a terme una política d'austeritat. L'associació cultural i de normalització lingüística El Rogle -entre d'altres- es veu afectada per aquesta mesura, atés que va contractar el mes de maig la companyia de teatre del còmic valencià Xavi Castillo i va acordar l'actuació per al 18 de setembre. Els membres del Rogle s'han reunit sense èxit amb el regidor de Cultura, Valentín Martínez, amb la intenció de demanar-li el Centre Cívic i Social -recinte tancat i creat al poble per a assumir activitats d'aquesta mena- i l'ajornament de la nova normativa, almenys fins després d'haver acabat el calendari d'actes previstos abans de la formulació d'aquesta orde. Per contra, Martínez ha oferit com alternativa possible i irrevocable el Parc de l'Oest, tot i que l'obra de teatre estaria sotmesa a les condicions climàtiques, més inestables a mitjan setembre.

Propostes del ROGLE


1) El Rogle vol el mateix tractament que el colegio Padre Dehón, que, malgrat tenir un auditori propi a les seues dependències, se li permet fer ús públic del Centre Cívic i Social l'1 d'octubre.

2) El Rogle, una associació sense ànim de lucre organitza el teatre en benefici de Creu Roja. Al voltant de 500 i 1000 euros podrien destinar-se a aquesta entitat a la qual no li vindrien gens malament tenint en compte que no ha rebut l'última subvenció de l'ajuntament.

3) La nostra associació està disposada a assumir les despeses que se'n podrien derivar al Centre Cívic durant l'actuació en matèria de llum i aigua i el pagament de les hores extraordinàries al conserge. Fins i tot, si l'actual regidor de Cultura ho permetera a través d'una orde municipal, el Rogle podria fer-se càrrec de la tasca d'obrir i tancar la porta, encendre i apagar el llum, per a estalviar diners a l'ajuntament.

4) Des de l'associació no entenem aquesta nova normativa instaurada sense que hi haja hagut una compareixença pública pel regidor de Cultura i que, malauradament, ens hagem assabentat d'aquesta així, amb la prohibició de realitzar actes públics en espais públics.

5) El Rogle ha demanat el cost del lloguer durant tres hores del Centre Cívic i Martínez li ha respós que no sap calcular la xifra exacta, per la qual cosa, proposem la inserció d'una taxa fixa per al desenvolupament d'actes culturals.

6) Els integrants del Rogle no entenem quines són les funcions d'un regidor de Cultura que nega tota manifestació cultural en lloc de promoure i facilitar la creació d'actes. L'associació opina que seria més adequat, en matèria de política d'austeritat, suprimir la regidoria de Cultura i permetre que les associacions expressen les seues inquietuds en espais públics, propietat del poble.

Un poble sense cultura, és un poble sense esperit, trist i sense identitat. Per exemple, enguany ja no hem comptat amb el Cinema a la Fresca. El Rogle està disposat a pagar totes les despeses i dóna part del diners acumulat a Creu Roja. Recorde clarament la paraula 'Solidaritat' en el programa electoral del PP novelder.

Ja sé que el govern ja no complirà eixa idea però, tampoc ens deixen ser solidaris entre nosaltres? Valentín Martínez, on t'has clavat? Dius que amb 36 milions de deute s'ha de prioritzar, molt bé. Tu, com a regidor de Cultura, has de facilitar i promoure activitats cultural, cosa que no fas, ho dificultes. Aquesta actuació no suposa cap despesa a l'Ajuntament si ens remetem a l'escrit del Rogle. És molt senzill, però hi ha més raons "no oficials" segurament. Es podran utilitzar les dependències municipals per fer campanya electoral?

12 comentaris:

  1. al meu poble (nules, castelló de la plana) directament censuren les festes alternatives

    ResponElimina
  2. ¿Se permite el uso a los padres reparadores?
    Joder. Entre ese y el punto tres ¿con que cara se presentó Valentín a decir que no?
    Mañana o mejor, el Lunes lo difundo. No soporto ni las mentiras ni las censuras.

    ResponElimina
  3. El que ens cal és més moviment i protestar contra aquestes actuacions dictatorials de manera pública. La plataforma En Moviment va ser una gran idea, necessita un impuls i donar-se a conèixer en la societat. Necessitem una societat activa que no soles estiga en partits polítics.

    El 15-M ha despertat a molta gent però cal suavitzar les formes, com aquelles assemblees que es feien als Barris de València (ex. Benimaclet) però arreu del país. Ja no parle d'idees polítiques, parle d'activisme social.

    Salutacions i avant Nules!

    ResponElimina
  4. Algo paregut en va passar a Dénia. Ens vam tindre que anar a Pedreguer a fer l'acte.
    Es dolent que ens neguen el que es de tots, el nostre patrimoni i la nostra cultura

    ResponElimina
  5. MIQUEL NO ES TALLA UN PÈL!!!

    Miguel, dóna per sac que jo vull vore'l, i si és precís amb l'entrada em pague els 50 cèntims de llum... jajaja. Però la resta d'associacions que també la paguen, ja està bé que les subvencions siguen per als de sempre, que hi ha diners per al que volen i per als que volen...

    A més, és que absurd, la veritat. No sé jo en que estarà pensant el sr. Valentín, però açò ho haurien de publicar en Noveldadigital tal qual per a que s'assabente tot el món de la falta de llibertat i transparència que s'està instaurant al poble...

    ResponElimina
  6. Això és la llibertat d'expresió que enten el PP i l'excusa perfecta estalviar diners públics davant de la crisi. Ja anem bé. Però com som axí, pues no passa rés. Si al final, malgrat la ràbia que m'ha donat sempre esta frase, tindran raó els que diuen que ls valencians som uns "mesinfots".

    ResponElimina
  7. Sí, Juan. És molt trist el que diu la carta. Uns poden i altres no. És una llàstima que el poble no s'assabente d'estes coses. És pot difondre per Internet, denunciar-ho en els mitjans de comunicació locals, però cal un poquet més, denunciar-ho al carrer. No hi tenen cap excusa.
    _____________________________________________

    És horrible el tractament arreu del país de la nostra cultura i patrimoni per part d'aquest partit polític. Fan molt de mal al nostre poble.
    _____________________________________________

    Sonia, tu i tothom hem de "donar per sac", denunciar allò que és injust, pressionar, parlar, buscar alternatives. Està la dita americana 'Do it yourself', ens l'hauríem d'aplicar. Crec que tothom que vaja a una actuació com aquesta estaria disposat a pagar un poquet més per la llum, aigua, consergeria i Creu Roja. El regidor s'hauria de reunir amb les associacions afectades.
    _____________________________________________

    Anem a tenir la cançoneta d'estalviar diners durant uns quants anys, malauradament Adela. Però als valencians ens hen fot, quan despertarem? No ho sé.

    ResponElimina
  8. Bon día,
    Vos avançe que s'ha presentat una proposta de resolució per al pròxim plenari del 5 de setembre, que s'haurà d'incloure a l'ordre del dia.
    I respecte lo dels "Padres Reparadores", una volta confirmada l'existencia d'aquest acte, se li va preguntar a Valentin, contestant que "No sabia res" ?!?!?!?!?!?!?

    ResponElimina
  9. Bon dia Sergi.

    En primer lloc, molts ànims per la vostra tasca. Podem conèixer eixa proposta de resolució o es farà pública el mateix dia del plenari?

    Pel que fa a l'acte dels "Padres Reparadores", si és aixina, produeix vergonya.

    Endavant!

    ResponElimina
  10. Miquel la idea inicial era que l'associació plantejara directament la qüestió al proper plenaria, ja que teòricament el Reglament de Participació Ciutadana ho permet.
    Com que al final depen de la voluntat política de l'equip de govern i ja sabem quina es, per garantir el debat polític de tot açò, s'ha preferit que ho presentara un grup polític, que serà en este cas el dels Verds-EU.

    ResponElimina
  11. Pues yo os informo de que no han aceptado ni esa ni ninguna de las tres propuestas de resolución, Y eso que están obligados a hacerlo por ley, pero la perla ya ha sido condenada 5 veces como consellera por el constitucional, y como no pasa nada pues eso, no pasa nada.
    Me parece terrible.

    ResponElimina
  12. És terrible el que està passant. No accepten propostes de resolució de l'oposició, no es realitzen debats sobre les mocions... El nivell democràtic està per terra.

    ResponElimina