dimarts, 18 d’octubre del 2011

Els beneficis dels escacs

Castellvi
(Març)

Trobant se Març ab Venus en un temple,
ensemps tenint Marcuri sa presencia,
ordi hun joch de scachs, ab nou exemple:
prenent Raho per Rey sens preheminencia;
la Voluntat per Reyna 'b gran potencia;
los Pensaments per sos Orfils contemple;
Cavalls, Lahors ab dolça eloqüencia;
Rochs son Designs que 'nçenen la membria;
Peons, Serveys pugnant per la victoria.

(...)

Aquest fragment pertany a Escacs d'amor, l'obra poètica cooperativa escrita pels valencians Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles i Bernat Fenollar. Per primera vegada es reproduïa una partida d'escacs amb les regles actuals. És sens dubte una de les grans obres del segle d'Or valencià. Els escacs és joc, és esport, és art i és ciència. També és una eina educativa i integradora.

Jo vaig començar amb un joc d'ordinador Amstrad quan tenia 6 anyets. Vaig aprendre a moure les peces copiant els moviments de l'adversari-màquina, perdia òbviament però en aquell moment era soles un joc que m'agradava. Més tard, vaig continuar jugant amb mon pare i ja no movia per moure, ara feia les jugades per una raó, començava a entendre els moviments.

És en el curs 1998-1999 quan em va vaig apuntar als escacs del meu col·legi, el C.P. Jorge Juan. L'any següent vaig entrar al Club Escacs Novelda i allí continue jugant fins ara. Va haver una època en la qual passava molt de temps analitzant partides o estudiant posicions, obertures i problemes. Era entretingut i divertit però encara era massa jove per entendre que servia més que per a posar-ho en pràctica en la partida.

Escut del Club Escacs Novelda

Durant els anys d'escola i institut vaig participar junt amb els meus companys i companyes en molts torneigs escolars (per equips i individuals), com també amb el Club i alguns locals i provincials individuals. Faig la vista enrere i veig que vam aprendre molts valors com és l'amistat, la lluita i el respecte. Ja no soles és que passem l'estona jugant als escacs, hem arribat a crear vincles entre nosaltres, parlem de la nostra vida diària i ens interessem per la resta. Hi ha un grup humà.
Matx amistós entre jugadors del Club Escacs Novelda i
el Circolo Scacchi Città di Como

Enguany la CAM va organitzar el programa CONVIVÈNCIA a Novelda entre altres muncipis, el qual constava de diverses activitats com "Un Mundo en tu plaza", un LIPDUB, tallers i un Concurs de projectes socials. Nosaltres, a simple vista, poques possibilitats tindríem per al concurs però ens vam posar mans a l'obra. Teníem experiència en la formació i ensenyament d'escacs amb escola pròpia i en col·laboració amb col·legis dels municipi. Va ser una gran oportunitat per aprendre més sobre este esport. Finalment vam aconseguir el segon premi, va servir quedar-se un dissabte fins a les 4 i mitja del matí del diumenge treballant. El primer premi va ser per a l'associació ANESDA, ben merescut.

Entrega de premis del concurs de projectes socials
del programa CONVIVÈNCIA de la CAM

El projecte es titulava El ajedrez como herramienta de integración social intergeneracional (Els escacs com eina de integració social inter-generacional). Estava dirigit a xiquets de 4 a 16 anys i adults, especialment amb aquells que es troben en risc d'exclusió social. L'origen de la idea sorgeix de l'interés que vam detectar en familiars dels xiquets que teníem en l'escola. Molta gent li fa vergonya aprendre a jugar als escacs d'adult. La diferència d'edat no ha de ser un handicap. Al nostre club tenim jugadors de diferents generacions. Tampoc ha de ser un problema l'estat físic o psíquic, el club de l'ONCE d'Alacant és un exemple.

Beneficis em poder trobar els següents:
  1. Es òptim per crear vincles amb persones de diferents cultures i generacions al ser indispensable interactuar amb la resta. L'any passat vam viatjar a la ciutat de Como, Itàlia, on vam tenir una agradable acollida per un club d'allí, el Circolo Scacchi Città di Como.
  2. És competitiu, afavoreix el desenvolupament de la capacitat de lluita en la vida i madura el caràcter.
  3. Imprimeix ètica ja que per a jugar s'han de respectar unes regles.
  4. Afavoreix la presa de decisions, l'organització i la resolució de problemes en la vida diària.
  5. Exercita la memòria, la concentració, la creativitat, la paciència i la perseverança i els hàbits d'estudi, millorant el rendiment escolar.
  6. Fomenta valors com saber compartir, el respecte a la resta, l'enteniment entre distintes generacions, la tolerància i el coneixement mutu.
  7. Pot ser-ne útil per a persones en fases inicials de l'Alzheimer i que tinguen coneixements previs dels escacs i aquelles que tinguen antecedents familiars. Els escacs poden alentir aquesta malaltia.
Potser algun dia puguem fer possible el projecte, potser algun dia puguem comptar amb una assignatura d'Escacs en les escoles. En països de l'Europa de l'Est els escacs han sigut un esport molt valorat fins arribar al punt de ser en assignatura escolar (optativa o obligatòria). Leontxo García, famós periodista d'escacs, va participar en un programa de RNE al respecte, el podeu sentir ací:

Si voleu posar-vos en contacte amb nosaltres el nostre correu és clubescacsnovelda@hotmail.es i tenim també blog i pàgina al Facebook.

Aquest article va dedicat a aquells i aquelles que estimen els escacs i que han fet estimar-lo a altres persones, gràcies.

1 comentari:

  1. Ohhhh!!! M'agrada molt!!!! jejeje.

    En les Illes Balears els escacs es trobem com optativa dins de l'horari lectiu dels nanos... Seria interessant que formara part del currículo... :-P!

    Però bé, jo amb l'escola em conforme... jejeje. L'altre dia em vaig trobar a Beltrán i a Mario tot entusiasmats què a vore quan començàvem... jejeje. Això de que et demanen que dones classes i que et fiquen les piles motiva i molt!

    Comencem aquest dissabte de nou!

    Seguim, seguirem! Amunt escacs!

    P.D. L'entrada ha estat molt xula, m'ha fet ilusió... El dissabte quedem per sopar!

    ResponElimina