dilluns, 18 de juliol del 2011

Novelda sense fils

El mes passat vam conèixer per la premsa que l'Organització de Nacions Unides va declarar l'accés a Internet com un dret humà. Les revoltes viscudes en els països àrabs en aquest darrer semestre han demostrat que Internet és imprescindible per poder defensar la llibertat d'expressió. Ara tothom està interconnectat. Mitjançant les xarxes socials (Twitter, Facebook, etc.) pots estar informat abans que pels mitjans de comunicació en algunes ocasions. Ara és el moment d'invertir en Telecomunicacions tenint en compte la quantitat d'enginyers que hi ha i els grans avanços que s'estan produint. Sí, és cert que estem en crisi i que, per exemple, l'Ajuntament de Novelda té un gran deute. Però hi ha alternatives...

En NoveldaDigital llegiem el diumenge 16 de gener:
El ayuntamiento de Novelda también está haciendo progresos tecnológicos y de innovación en nuestra ciudad, así, se ha realizado una inversión de casi 500.000 euros financiados por los planes, Confianza, Avanza y Plan E, desde donde se han cambiado terminales informáticos y se ha instaurado el terminal virtual, se ha puesto en marcha diversos programas informáticos para mejorar el trabajo y la gestión de los funcionarios hacia los ciudadanos, se ha mejorado el archivo y la seguridad de las copias informáticas, se ha enlazado con fibra óptica diversos edificios pertenecientes al ayuntamiento, los ciudadanos ya pueden realizar algunas gestiones con el ayuntamiento desde su ordenador y seguir el curso del expediente, accediendo a la “Ventana del Ciudadano” y muy pronto, hasta podremos seguir los plenos on-line por Internet. No esta mal, pero aún queda mucho camino por recorrer hasta que el ciudadano pueda hacer todas las gestiones con su ayuntamiento desde su propia casa, y sobre todo, que el consistorio promueva e implante los sistemas tecnológicos y de innovación en todo su desarrollo y aplicaciones, a ver si algún año podemos optar al distintivo"Ciudades de la Ciencia y la Innovación"
Veieu? Hi ha moltes coses que s'han fet i moltes més que es faran, segur. Aquesta aposta fa més eficient el sistema i tant el ciutadà com el funcionari els beneficia per realitzar tràmits. Comptem amb la Bústia Ciutadana on els ciutadans de Novelda poden fer les seues preguntes, queixes o propostes a l'Ajuntament, el qual els contestarà. Desitge que la contestació als ciutadans siga més ràpida tenint en compte com s'ha estat actuant fins ara. Com deia, ara es podrà gestionar tràmits mitjançant la Carpeta Ciutadana. Espere que funcione bé i que la ciutadania l'utilitze d'ara endavant com ha estat fent els darrers anys amb l'eina de la cita prèvia del Centre de Salut que ha tingut unes bona recepció per part dels veïns de Novelda. Estem a l'espera de la retransmissió per Internet dels plenaris, tot és qüestió de temps.
Però potser el més interessant en quant a Internet és l'accés a aquest. S'ha estat instal·lant zones Wi-Fi en diversos edificis públics de la localitat, com per exemple en el nou Casal de la Joventut. També hi ha molts establiments que han decidit apostar per aquest servici i cada volta més. Crec que hem de fer un pas més, tots i totes. Potser el que diga ara s'ho porte el vent i al poc temps ens hagem oblidat d'esta proposta. O potser alguna associació o un grup de persones els parega una bona iniciativa i aposten per ella. A alguns els pareixerà més fàcil dir-ho que fer-ho, però bé. Propose una xarxa Wi-Fi a tot el poble, per què no?

Us vull parlar del projecte Guifi.net. Guifi.net és una Xarxa de Telecomunicacions, oberta, lliure i neutral que es vertebra a partir d'un acord interconnexió on cadascú al connectar-se estén la xarxa i obté connectivitat. Aquest va nàixer a Catalunya i poc a poc s'ha anat extenent pel seu territori com també ha aplegat al nostre país, a les comarques del nord. Fa poc vam vore a la premsa que un grup de persones de la veïna població d'Elx anaven a posar en marxa el primer node des del qual es podran connectar els usuaris.

En un principi es va concebre per la necessitat de connectar-se en zones rurals i apartades on difícilment arribava la connexió per cable. Però cada volta més s'està utilitzant per socialitzar aquest servici. L'accés a Internet és moltíssim més barat amb aquest projecte. Un super-node té un radi d'acció de 15 km i pot costar uns 490 euros en un principi que seria apadrinat per una certa quantitat de persones. Aquest super-node es deurà connectar a una proveïdora, malgrat que en moltes poblacions catalanes s'han connectat a punts neutres aplegant a velocitats superiors a 100 Mb, no vull dir la xifra que em puc equivocar però havia llegit per ahí 1000 Mb. Després cada usuari comprarà una antena que li pot costar 70 euros i ja no ha de fer cap inversió més. Quan resulte exitós es poden apadrinar nous super-nodes per fer més segura la Xarxa i estendre-la pel nostre poble a més d'interconnectar-lo amb altres localitats. Ara, en estos moments de crisi, hi ha moltes famílies amb dificultats. Potser és moment de pensar en compartir un poc. Ací teniu una presentació en html que us ho explica com funciona.

El cost del primer Node podria ser costejat per l'Ajuntament o com deia anteriorment alguna plataforma de veïns. Nosaltres mateixos podem ser els nostres propis proveïdors i d'altres mitjançant les portes (proxies) L'Ajuntament no soles hauria d'oferir accés a Internet en edificis públics, també en les nostres places i parcs. Cal donar una espenta a les TIC. Per posar un exemple, el Campus de la Universitat d'Alacant compta amb accés a Internet per Wi-Fi a tot arreu. En particular a Novelda, es podria començar per un barri en concret en la que hi haja ja una associació de veïns com l'Associació de Veïns del Cementiri Vell, que últimament ha estat fent diverses iniciatives molt interessants sobre el subministrament elèctric.

Si teniu més dubtes -jo encara en tinc i intentaré comprendre més sobre aquest projecte- passeu per la pàgina de Guifi.net on podeu trobar també les preguntes freqüents que tenen els usuaris. Però sincerament, em pareix molt interessant i és una forma de cohesionar-nos.

2 comentaris:

  1. Molt bon article! En primer lloc m'agrada perquè considera que, fins i tot en temps de crisi, les inversions en telecomunicacions i innovació tecnològica són més importants i necessàries que mai...
    Sobre la possilitat d'una xarxa wifi municipal depenent de l'Ajuntament per a edificis municipals i parcs, és una bona opció però s'han de considerar alguns punts, per exemple que aquesta xarxa ha d'estar ben delimitada i no s'han de poder aprofitar els habitatges del costat, ja que en aquest cas l'Ajuntament estaria fent la competència als operadors de telecomunicacions i això la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions ho vigila amb molt de compte (vegeu més info a blogcmt.com). D'altra banda, d'alguna manera l'Ajuntament hauria de poder identificar als usuaris d'aquesta xarxa, imagineu per exemple que es comet un frau telemàtic i només es conex la identificació d'un telèfon mòbil, no sembla molt pràctica l'opció de pentinar tot el poble fins a trobar el culpable; la necessitat d'identificar els usuaris i evitar abusos complica la infraestructura tecnològica necessària i fa que en molts casos, els Ajuntaments, acaben trian l'opció més fàcil i posant una xarxa on només es pot accedir a les pàgines de les administracions municipals, que al meu parer és una despesa inútil, tenint en compte la poca utilitat que té.
    Una altra consideració, quan es fan inversions en aquests temes, és que s'han de fer bé i garantint el funcionament a mig i llarg termini. Per exemple, és anecdòtic que quasi tots els centres comercials de la província anuncien wifi gratis i en canvi quan hi vaig jo amb el meu telèfon mòbil, en el 90% dels casos no acaba de connectar-se. Estic segur que en la majoria dels casos tenen un router de 40 euros i probablement ningú no s'ha molestat ni a canviar la configuració per defecte; quan ho acabes d'instal·lar i ho proves segur que funciona, pèro després que uns centenars de persones hagen passejat pel centre comercial, tenim una xarxa que només serveix per consumir energia i fer perdre temps als usuaris.
    Una vegada superades totes aquestes complicacions, he de dir que la idea és molt bona, no sols pels avantatges que aporta als ciutadans sinó també perquè ajuda a descongestionar les malparades xarxes mòbils, on les freqüències estan molt limitades però la quantitat d'informació a transportar creix sense aturador.
    Per últim, deixant a banda les iniciatives públiques, em centraré a comentar les privades. Tenim, per un costat, comunitats de veïns que, sense ànim de lucre, decideixen centralitzar la contractació dels serveis de telecomunicació i repartir-los entre els veïns aconseguint un estalvi econòmic lligat però, en moltes ocasions, a una menor qualitat del servei o a un elevat cost en la gestió de la xarxa; ara bé, no és mala opció per a usuaris amb necessitats molt bàsiques o en zones poc accessibles on els operadors no arriben. En canvi, hi un altre fenomen que considere molt més interessant, els usuaris que decideixen compartir la seua connexió (o part d'aquesta), involucrant-se en moviments com la comunitat fon (desconec si guifi.net segueix la mateixa filosofia), de manera que com més usuaris s'hi apunten, més es van eixamplant aquestes xarxes i això dóna la possibilitat als usuaris que hi participen d'utilitzar-les quan són fora de cosa; de manera que el fet de compartir aporta avantatges.

    ResponElimina
  2. Hola Carles. Moltes gràcies per passar per ací i compartir el teu comentari amb nosaltres.
    Començant pel final de la teua opinió et confirme que guifi.net segueix la mateixa filosofia de la que parles. I té l'avantatge que no té límit de velocitat. Aquest projecte es basa també en la, diguem-ne, socialització del coneixement, millorant-lo de manera comunitària.

    Com dius, la Intranet de l'Administració no té molt de sentit, potser soles si és complementari a l'accés a Internet. Cert que un dels seus grans problemes és la seguretat. En el Campus de la Universitat d'Alacant t'has d'intentificar per poder utilitzar la xarxa Wi-Fi. El problema pot vindre quan vens de fora. Via Bluetooth es podria solucionar fent-li passar una contrasenya. És qüestió de pensar-ho. Però tens raó en que el tema de l'identificació de l'usuari és un tema a estudiar.

    Guifi.net que forma part del CMT ha tingut problemes amb ells.
    http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Guifi/net/demanda/CMT/wifi/publico/elpeputec/20110301elpeputec_5/Tes

    Salutacions!

    ResponElimina