dimarts, 26 de juliol del 2011

Patrimoni, festes i alcohol

Les nostres festes han arribat a la seua fi aquesta nit amb el Castell de Foc. Però la Santeta es queda una setmana més fins al dilluns 1 d'agost amb nosaltres, tocarà visitar-la.

Des del dimarts que no hem parat, festers, no festers, moros, cristians, amics tots. Hem anat a les kàbiles com si foren nostres, algunes amb més dificultats per entrar que altres, però enguany és el que tocava ja que no teníem barraca popular. Hem tingut unes festes molt pacífiques, deixant a banda les batalles entre Moros i Cristians en les Magnífiques Desfilades. Llàstima el dia d'ahir per als festers i tots aquells que estimen eixa festa. Pluja, bac, desmai i lesió van ser els protagonistes de la Gran Entrada Mora per part dels Damasquins.

La lletra del pasdoble Novelda diu que "Novelda és el Montagut, és la Serreta i el Campet; l'Alforna, el Cucuch, Beties i el Fondonet; és el carrer Major, la Plaça Vella i el Carril; la Glorieta i la Magdalena; les Forques i sant Roc!" I Novelda és molt més, moltes més coses ens diu la lletra però ara no recorde. M'entristeix no saber-me-la, espere que aquest enllaç al pasdoble compense. No valorem el que tenim, en l'últim article que vaig fer sobre els nostres carrers ja reflectia part de la meua estima i la meua preocupació. Però el que vaig vore ahir per la nit, em va destrossar. Mireu i entendreu el que dic:

Tombes de l'Alfossar

Vergonya, fàstic em va produir. Una cosa és beure en un parc, en un bar, en una kabila o en una casa sense fer mal a ningú, estem en festes i és normal. I altra és allò que veieu en la imatge, botelles i més botelles, i llandes i bosses de plàstic en l'Alfossar del Moros, en els Garroferets. Us imagineu "botellons" dintre del Castell, dintre del Cementeri o sobre un Bé d'Interés Cultural? En aquesta foto que he fet hui passejant per la zona es veu la gran falta de respecte que tenen els joves sobre el nostre patrimoni. Sí, són poques tombes les que es troben ara el descobert, però formen part d'una de les necròpolis islàmiques més importants del nostre país. Més de 500 tombes foren descobertes farà més de 4 anys. En el Betània del 2008 venia un article al respecte i després Joan Antoni Montoya i Manuel Garcia van escriure una història amb Filip com protagonista també en el nostre llibre novelder per excel·lència.

Crec que és qüestió de tots preservar el nostre patrimoni, el nostre passat, la nostra identitat. Sé que és difícil que els joves, desconsiderats siga la generació que siga, facen algo per respectar aquestes coses. És per això que el govern municipal deu actuar i protegir aquesta zona amb gran valor històric i cultural. Hem d'anar fora del nostre poble per vore monuments històrics protegits? El que tenim ací sembla que ens cause indiferència. Recorde encara la ximeneia de la fàbrica de Lones com de la nit al matí va desaparèixer. No podem repetir aquestos atemptats contra el nostre patrimoni. Junt a l'Alfossar es troba el Centre per Adults de l'Illa, un edifici educatiu i cultural emblemàtic per a Novelda inaugurat fa uns mesos. En l'article que enllace parla de futures obres per a l'Alfossar. Ara tenim un llicenciat en Història i DEA, Valentín Martínez, com a regidor de Cultura i Patrimoni així com d'Educació i Noves Tecnologies. Esperem que es pose mans a la faena. Aquest tema ho requereix.

Espere que hageu passat unes bones festes!!

3 comentaris:

  1. Per cert, a dia d'avui, les Tombes continuen brutes. Fa vergonya.

    ResponElimina
  2. Sí, és cert. Ja veiem quina és l'atenció que li presta el regidor de Cultura.

    ResponElimina
  3. Tens raó. Un any després, les coses iguals.

    ResponElimina